Régebbi cikkeinkből

Dávid és Góliát- avagy a homeoptátiás gyógyszereknek helye van a gyógyításban - EPI3 Konferencia dióhéjban

 

A homeopátia és a hagyományos orvoslás Dávid és Góliát harcára emlékeztet, csak ez esetben tudományos paradigmák vitájáról van szó.” .” – összegezte Dr. Jens Behnke a Carstens Foundation kutatási szakértője az EPI3 konferencián tartott előadásában a homeopátia körül folyó vitát. Egy azonban vitathatatlan: több száz klinikai kísérlet bizonyította már a homeopátia hatásosságát.”

“A hagyományos gyógyszerek esetében rendszerint az a kérdés, hogy egy szer, amit hosszas kutatások alapján nyilváníttattak gyógyszerré, vajon hogy fog működni a betegek különböző csoportjainál. A homeopátia esetében fordított a helyzet: ezek a szerek évszázadok óta bizonyítják hatásosságukat, a kérdés az, hogy mennyire lehet mindezt kutatásokkal is alátámasztani.”- kezdte Dr. Cakó Annamária, a Terápia Natura Alapítvány kurátora a hétvégi EPI3 konferenciát.

 Erre Dr Jens Behnke adta meg a választ hétvégi  előadásában, melyben  az eddigi legnagyobb léptékű 10 éves kutatási program eredményeiről számolt be , amely valós körülmények között vizsgálta a franciaországi háziorvosi rendszer gyógyszerfelírási szokásait, különös tekintettel a homeopátiás gyógyszerekre és annak eredményeit összegezve jutott arra a kijelentésre, hogy a homeopatiás gyógyszereknek megállják helyüket a  gyógyításban.

Dr Behnketől megtudtuk, hogy a homeopatiás szerek használatával jelentősen csökkent a  non-szteroid gyulladásgátlók,  láz- és fájdalomcsillapítók ,  antibiotikumok, és  pszichotróp szerek  használata a francia háziorovosi gyakorlatban. Ennek  jelentős pozitív közegészségügyi  kihatásai is vannak :  Antibiotikum-rezisztencia elkerülése, a Benzodiazepinek indokolatlan használatának csökkenése és a nem-szteroid gyulladáscsökkentők ártalmas következményeinek kiküszöbölése, mely szintén fontos előny lehet a gyógyításban bármely háziorovosi gyakorlatban.

A kutatóorvos külön kiemelte, hogy a vizsgálatot egy független, a homeopátia világától távol álló tudományos testület végezte, betartva az ENCePP (European Network of Centres for Pharmacœpidemiology and Pharmacovigilance) helyes gyakorlatra vonatkozó szabályait

 

Az összesen 825 háziorvos és 8 559 beteg részvételével végzett EPI3 vizsgálat arra a három betegségcsoportra fókuszált, amellyel a leggyakrabban fordulnak háziorvosukhoz a betegek: az izom- és csontfájdalmak, a felső légúti fertőzések, az alvászavar, valamint a szorongás és depresszió.

1153 izom- és csontproblémákban szenvedő beteg állapotát követték  12 hónapon keresztül. Homeopátiás szereket is felíró orvos által utánkövetett  betegek feleannyi NSAID-t (-46%) és 2/3 -annzóyival kevesebb fájdalomcsillapítót (-67%) alkalmaztak hasonló klinikai hasznosság mellett, a gyógyulási esélyek csökkenése nélkül.

A 518 felsőléguti megbetegedésben szenvedő betegnél a leggyakoribb betegségek a rhinopharyngitis (73,9%) és a bronchitis (28%) voltak bevonáskor. E megbetegedések ellátásakor a homaopata orvosok feleannyi lázcsillapítót és antibiotikumot alkalmaztak hasonló klinikai hasznosság és a gyógyulási esélyek csökkenése nélkül.

710 olyan betegnél, ahol szorongást  vagy depressziót diagnosztizáltak  a homeopata orvos  harmadannyi pszichotróp szert írt fel hasonló klinikai hasznosság és a gyógyulási esélyek mellett.

„A gyógyszerek káros mellékhatásai miatti növekvő aggodalom, a kevesebb antibiotikum, antidepresszáns, szorongásoldó, felírását sürgető nemzetközi irányelvek és az egészségügyben tapasztalható finanszírozási nehézségek miatt olyan alternatív kezelési módszerre van szükség, amely valamennyi problémára egyszerre kínál megoldást.” – hangsúlyozta Dr. Radnai Andrea, orvos, a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület elnöke. Hozzátette: „Mindig is személyes meggyőződésem volt saját és kollégáim tapasztalata alapján, hogy a homeopátia hatásos és rendkívül jó módszer a háziorvosi gyakorlatban. Most már azonban nem csak egyszerűen meggyőződésről van szó, hiszen az EPI3 a kezünkbe adta a bizonyítékot. Ma, ha a kollégáimmal beszélgetek, elmondhatom, hogy ugyanolyan betegeket kezelünk, ugyanolyan súlyos betegségekkel, és hogy ugyanazt a javulást érjük el alacsonyabb költséggel és kevesebb ártalmas következménnyel.”

A homeopátiai klinikai kutatások 5 meta-analízisére, vagy átfogó elemzésére került sor az elmúlt 25 évben. A metaaalízisekből az is kiderült, hogy minél jobb a vizsgálat minősége, a homeopátia annál jobb hatásosságot mutat, ezért  Dr Behnke a homeopátia jövőjével kapcsolatban a magasabb módszertani sztenderdek és a kutatásokban a nemzetközi összefogására hívta fel a figyelmet.

Dr. Cakó Annamária, a Terápia Natura Alapítvány kurátora szerint az EPI3 kutatási program jelentősége, hogy a kezünkbe adja a bizonyítékokat, és megmutatja, hogy a homopátiának helye van a háziorvosi gyakorlatban

A homeopátiával kapcsolatos nemzetközi publikációkat pedig a Carstens Foundation által működtetett digitális könyvtárban lehet ingyenesen elérni: https://www.carstens-stiftung.de/datenbanken-und-fachliteratur.html

.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!