Régebbi cikkeinkből

Plasztikai műtét után vissza a hétköznapokba

Kék foltot, zúzódást általában balesetek során szerzünk. Ilyenkor sem áll jól senkinek, mindent meg is teszünk, hogy eltűnjön, főleg az arcról. Jegeljük, kenegetjük, sminkeljük...

Bizonyos plasztikai műtétek esetén a kék folt „mellékhatás”, és előfordul, hogy sokáig látható marad a beavatkozást követően is. Az arnica montana  (hegyi árnika) gyulladáscsökkentő hatású, helenalin hatóanyaga  meggyorsítja  a kék foltok, zúzódások felszívódását.

Klinikai vizsgálatok:

(Forrás: ARNICA MONTANA A GYULLADÁSOK, SÉRÜLÉSEK KEZELÉSÉBEN ÉS A MŰTÉTI SZÖVŐDMÉNYEK MEGELŐZÉSÉBEN, Terápia Natura 2013. tavasz, dr. Gábor Fruzsina Phd.)

(Totonchi, Ali M.D.; Guyuron, Bahman M.D.: A Randomized, Controlled Comparison between Arnica and Steroids in the Management of Postrhinoplasty Ecchymosis and Edema; Plastic & Reconstructive Surgery: July 2007 - Volume 120 - Issue 1 - pp 271-274.)

Háttér: Az Arnica és a kortikoszteroidok egyaránt javasoltak az orrplasztikát kísérő posztoperatív ödéma és bevérzés csökkentésére. Az alábbi vizsgálat két, a fenti hatóanyagot tartalmazó termék hatékonyságát hasonlította össze, orrplasztika után.

Módszerek: Negyvennyolc, orrplasztikán átesett beteget véletlenszerűen osztottak három csoportba: „P” csoport kapott 10 mg dexametazont iv, intraoperatív, majd 6 napon keresztül, csökkenő adagban, per os metil-prednizolont; „A” csoport kapott Arnica-t, naponta háromszor 4 napig; míg a „C” csoport nem kapott kezelést és kontrollként szolgált.

Vizsgálták: a véraláfutások mértékét, intenzitását, és az ödéma súlyosságát, mégpedig maszkoltan, háromszoros vak módon.

Eredmények: A műtétet követő 2. napon nem volt szignifikáns különbség a bevérzés kiterjedése és intenzitása között. Viszont szignifikáns különbség volt az ödéma mértékében (p <0,0001), a „C” csoport esetében nagyobb mértékű volt a duzzanat, összehasonlítva az „A” és „P” csoportokkal. A műtétet követő 8. napon, a „P” csoport mutatta a legnagyobb mértékű és intenzitású bevérzést (p <0,05) ill. (p <0,01).

Következtetések: A tanulmány azt mutatta ki, hogy az Arnica és a kortikoszteroidok egyaránt hatékonyan csökkentik az ödémát a korai posztoperatív időszakban.

Brook M. Seeley, MD; Andrew B. Denton, MD; Min S. Ahn, MD; Corey S. Maas, MD: Effect of Homeopathic Arnica montana on Bruising in Face-lifts, Results of a Randomized, Double-blind, Placebo-Controlled Clinical Trial; Arch Facial Plast Surg. 2006;8(1):54-59.

Célkitűzések, módszerek: A vizsgálat célja egy olyan modell felállítása volt, ahol követni tudják a bőr színének változását, és ezzel a módszerrel megvizsgálni a homeopátiás Arnica montana hatását face-liftingen átesett betegek bevérzésére. Huszonkilenc beteg kapott a beavatkozást megelőzően placebót vagy kezelést, maszkoltan. A beavatkozást követően a bőr elszíneződősét és a bevérzést vizsgálták.

Eredmények, következtetések: A bőr elszíneződésében nem volt szignifikáns különbség a két csoport között. De a bevérzés kiterjedése szignifikánsan kisebb volt az Arnica-val kezelt betegek esetében, (p <0,005), a műtétet követő 1. nap és a 7. napon (P <0,001).

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!