Régebbi cikkeinkből

A méh mérge a csörgőkígyó mérgének szelidített változata

A rovarok vagy szájukkal marják meg vagy szúró-szívó szájszervükkel, potrohuk fullánkjával szúrják meg az embert. A seb önmagában nem komoly sérülés, inkább a szervezetbe jutó méreg vagy a kórokozók jelenthetnek problémát. A méreganyagok és a rovarok testváladéka gyakran okoz allergiás tüneteket, főleg kisgyermekeknél, akiknél még nem tökéletes az immunrendszer válasza.

Sokféle „technikával” élnek a rovarok. A méhek csípése tulajdonképpen öngyilkosság, fullánkjukon horgok vannak, melyek beleszakadnak a bőrbe, így az állat elpusztul. Érdekes, hogy a méh mérge a csörgőkígyó mérgének „szelidített” változata, krotoxint tartalmaz. 500 méh csípése már halálos lehet olyannál is, aki nem érzékeny a méhcsípésre.

A darázscsípésre is sokan allergiásak, itt a rovar többször is tud szúrni, a méreg lúgos kémhatású, ezért az ecetes, citromleves lemosás használ.

A szúnyogcsípésnél a méhcsípéshez hasonlóan az ecetes borogatás a „népi gyógymód”. Magyarországon mintegy 44 szúnyogfaj él, közülük csak néhány szívja emlősök vérét. Tavaly komoly pánikot keltett a szúnyoghálón is átbújni képes lepkeszúnyog – ez azonban egy légyféle.

A pókok fogaikkal juttatják a mérget a bőrbe. Magyarországon csak a dajkapók igazán „mérges”pók, de csak kicsinyei védelmében támadja meg az embert.

A vöröshangya búcsúajándékként a potrohából cseppent savas testváladékot a sebre. A kezelés hagyományos módja a hangyasavnál a méhcsípéshez és a szúnyogcsípéshez hasonlóan a szódabikarbónás lemosás. Aki már ült hangyabolyba, az tudja, hogy a csípés nagyon kellemetlen lehet. A hangyák általában védekezésre használják, igazuk is van, miért ülünk rá a bolyra?

Fájdalmas a bökőlégy és a rablópoloska csípése is. A bökőlégy csípése után gyakran marad nehezen gyógyuló gennyes seb.

Helyi allergiás reakciót leggyakrabban méh, hangya, darázs és szúnyog csípése okoz. Ezek általában nem immunológiai helyi reakciók, de a duzzanat, a vérzés és a bőrpír, esetleg a csalánkiütés sokáig tarthat.

Szisztémás reakció esetén a következmény bőrkiütés, sípoló légzés, nehézlégzés, nyelv-, ajak- és légúti duzzanat, eszméletvesztés, gégeödéma, szapora légzés, a vérnyomás leesése, shock, légzésleállás lehet. Különösen veszélyeztetettek az ACE gátlókat és bétablokkolókat szedők.

 

Figyelem! Erős allergiás reakció esetén forduljon mindig orvoshoz!

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!