Régebbi cikkeinkből

Köhögésre homeopátia!

száraz köhögésHa a régi cukorkareklám mintájára fogalmazzuk meg, mi a köhögés szerepe a szervezetben, egyszerűen ennyi: a köhögés az alsóbb légutak kéményseprője. A légutak megtisztítására szolgáló, igen fontos védekező reflex. Az idegen anyagot kb.1000 km/óra sebességgel űzi ki a hörgőkből.

A köhögés önmagában nem betegség, hanem annak kísérő tünete. Bár sokszor nagyon kellemetlen, mégis hasznos jelenség. Sokféle formában mutatkozhat. A köhögés csillapítása sok esetben a betegség kezelésének része, de van, amikor kifejezetten káros, hiszen a váladék nem tud a légutakból kiürülni.

Megkülönböztetünk száraz, hurutos, mély és felületes köhögést. Mostanában sokan köhécselnek napokig, szárazon, fájdalmasan. Fontos, hogy ha nem javul az állapot, mutassuk meg orvosnak a torkunkat, mert a köhögésnek sokféle oka lehet. Intő jel az is, ha valaki fullad, vért köp, vagy indokolatlanul rossz a közérzete.

Ha hurutos a köhögés, a homeopátiás szerek mellett ne feledkezzünk el a természetes módszerekről sem. Fontos a gyakori ivás, hiszen ez oldja a váladékot. Segíthet a kálcium tabletta, és a gyógyteák közül a bodza, amelyik nem zavarja a homeopátiás szerek hatását.

A Salvus vizes inhalálás is nagyon jó nyákoldó. A tejtermékek és a keményítő fokozzák a váladék mennyiségét. A keleti ízek rajongói kipróbálhatják a mézes gyömbérteát is. Egy centis gyömbért reszeljünk le és főzzük fél liter vízben 20 percig. Fogyasszuk mézzel. Jó hatású mellkasi pangás esetén.

Ha nincs jellemző tünetünk, köhögésre mindig kéznél van a STODAL szirup, ahol a gyakori szereket egy készítménybe rakták össze. Érdekesség, hogy a szirupot nem kell lenyelni, ha nem szeretjük az édes ízét, elég a szájban tartani, és kiköpni. Kicsiknek vízben oldva is adható.

Vissza...

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!