Gyógyszergyártás

Boiron homeopátiás gyógyszer, a megbízhatóság szinonimája


A gyártás-forgalmazás-szabályozás ritmusa mentén folytatjuk tevékenységünket, amely alapja az innovatív technológia és a szaktudás találkozása. A homeopátiás gyógyszerek fokozatos elismerése olyan gyógyszerkönyveket hívott életre, amelyeket mind az Európai Unió, mind az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Hivatal (Food and Drug Administration) elismernek.

Gyógyszergyártás
A Laboratoires Boiron az elmúlt több mint fél évszázad tapasztalata és innovációja eredményeként egyedülálló szaktudásra tett szert a homeopátiás gyógyszerek gyártásának terén. A gyártási folyamatnak különleges gyógyszeripari és jogszabályi követelményeknek kell megfelelnie.

„Az infinitezimális, azaz a végtelenül kicsi területén dolgozunk. Ezért a homeopátiás gyógyszerek gyártása különösen szigorú szabályok hatálya alá esik, így lehet biztosítani a megbízhatóságát és a megismételhetőségét. A minőségellenőrzési laboratóriumunknak a gyógyszergyártás és - előkészítés minden szakaszában jelen kell lennie. 60 ember dolgozik itt, vannak köztük gyógyszerészek, vegyészek, botanikusok, mérnökök és technikusok, akik biztosítják az aktív hatóanyagok és minden alapanyag folyamatos ellenőrzését, csakúgy, mint a folyamat egyes metódusait, a dobozok és gyógyszeres tubusok készítésétől, a gyógyszerek szállításáig. Minden, ami be-vagy kikerül a rendszerből minőségellenőrzésen esik át.”

/Danièle Bizet, gyógyszerész, a Boiron Sainte-Foy-les-Lyon-i laboratóriumának minőségellenőrzési vezetője/

Alapanyagok feldolgozása

Több mint 3000 féle gyógyszerünket leggyakrabban növényi, állati, ásványi eredetű alapanyagokból állítjuk elő.

Növényi alapanyagokból van a legtöbb, körülbelül 1400 fajta. A növényszedőknek nagyon szigorú előírásoknak kell megfelelniük: a növény távol legyen a szennyezési forrásoktól, tartsák tiszteletben az ökológiai rendszereket és kövessék a jó mezőgazdasági gyakorlatokat. 

500 állati eredetű alapanyagot használunk, mint például a méh vagy a kígyóméreg.

1100 ásványi/vegyi eredetű, mint az arzén vagy a tengeri só. Az oldhatatlan anyagokat először laktózban porrá zúzzák, és ezután hígítják.

A laboratóriumba való beérkezésükkor a nyersanyagok számos ellenőrzésen esnek át: vizuális ellenőrzés, makroszkopikus vizsgálat, radioaktivitási, szennyezettségi ellenőrzés, hatóanyag tartalom vizsgálata, stb. 

 Az első hígítás elkészítése: az őstinktúra

Az őstinktúra tartalmazza a majdani gyógyszer hatóanyagait. 

Az őstinktúrát hagyományos gyógyszeripari eljárás eredményeként kapjuk meg. Az alapanyagot feldarabolják, majd több napon át alkoholos-vizes oldatban áztatják. Az oldatot ezután leszűrik, így kapják meg a homeopátiás őstinktúrát. Egyes ásványi, vegyi vagy állati eredetű anyagok nem oldhatók. Az első hígítást ilyenkor úgy készítik, hogy az anyagot laktózban porrá zúzzák, amíg el nem éri az oldhatósági küszöböt.

A magas cukortartalmú szennyvizeinket összegyűjtjük és a komposztálás gyorsítására használjuk.

Homeopátiás hígítás és dinamizálás

Minden homeopátiás potencia egy-egy sajátos, különböző fokon higított és dinamizált, jól megkülönböztethető hatóanyag. A homeopátiás hígítás során először egy oldatot készítenek, amit azonnal követ egy meghatározott módon történő rázás, amit „dinamizálásnak” hívnak.

A leggyakrabban használt eljárás a Hahnemann módszere szerinti hígítás. Alkalmazhatják százszoros vagy tízszeres arányban, amit azután a gyógyszer címkéjén CH vagy DH betűkkel jeleznek. 

A hatóanyag impregnálása

Az ún. impregnálási szakaszban a homeopátiás hígított anyagot fel kell vinni egy semleges hordozóanyagra.

Az impregnálás során a homeopátiás hígított anyagot beágyazzák egy semleges hordozóanyagba (golyócskák, granulák). A golyócskákra és a granulákra háromszoros impregnálás során kerül fel az anyag. Ez a Boiron által szabadalmaztatott (1961) módszer biztosítja a hatóanyag egyenletes eloszlását.

Gyógyszerformák a felhasználásnak megfelelően

Tubusba csomagolt golyócskák, tabletták, krémek, szirupok ... számos gyógyszerforma létezik, amely megfelel a gyógyszer indikációjának és felhasználásának.

A homeopátiás gyógyszerek különböző gyógyszerformában jelenhetnek meg. A legismertebbek a granulákat vagy golyócskákat tartalmazó tubusok.

A golyócskák összetétele:

15% laktóz (laktózkristályokból)

85% szacharóz 

Gyógyszereink sok más gyógyszerformában is megtalálhatóak, mint például:

cseppek, szirup, tabletta, krém, iható ampulla, szájon át szedhető por, szemkenőcs, stb.

 

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!