Gyógyszergyártás

Boiron homeopátiás gyógyszer, a megbízhatóság szinonimája
A gyártás-forgalmazás-szabályozás ritmusa mentén folytatjuk tevékenységünket, amely alapja az innovatív technológia és a szaktudás találkozása. A homeopátiás gyógyszerek fokozatos elismerése olyan gyógyszerkönyveket hívott életre, amelyeket mind az Európai Unió, mind az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Hivatal (Food and Drug Administration) elismernek.

Gyógyszergyártás
A Laboratoires Boiron az elmúlt több mint fél évszázad tapasztalata és innovációja eredményeként egyedülálló szaktudásra tett szert a homeopátiás gyógyszerek gyártásának terén. A gyártási folyamatnak különleges gyógyszeripari és jogszabályi követelményeknek kell megfelelnie.

„Az infinitezimális, azaz a végtelenül kicsi területén dolgozunk. Ezért a homeopátiás gyógyszerek gyártása különösen szigorú szabályok hatálya alá esik, így lehet biztosítani a megbízhatóságát és a megismételhetőségét. A minőségellenőrzési laboratóriumunknak a gyógyszergyártás és - előkészítés minden szakaszában jelen kell lennie. 60 ember dolgozik itt, vannak köztük gyógyszerészek, vegyészek, botanikusok, mérnökök és technikusok, akik biztosítják az aktív hatóanyagok és minden alapanyag folyamatos ellenőrzését, csakúgy, mint a folyamat egyes metódusait, a dobozok és gyógyszeres tubusok készítésétől, a gyógyszerek szállításáig. Minden, ami be-vagy kikerül a rendszerből minőségellenőrzésen esik át.”

/Danièle Bizet, gyógyszerész, a Boiron Sainte-Foy-les-Lyon-i laboratóriumának minőségellenőrzési vezetője. Beszámoló: rendíthetetlen ellenőrzések/

A Boiron gyógyszerek gyártásnak szakaszai

1. szakasz

Több mint 3000 féle gyógyszerünket növényi, állati, ásványi vagy vegyi eredetű alapanyagokból állítjuk elő.

Növényi alapanyagokból van a legtöbb, körü1belül 1400 fajta. A növényszedőknek nagyon szigorú előírásoknak kell megfelelniük: a növény távol legyen a szennyezési forrásoktól, tartsák tiszteletben az ökológiai rendszereket és kövessék a jó mezőgazdasági gyakorlatokat. A növényi anyagokat először beáztatják.

500 állati eredetű, mint például a méh vagy a kígyóméreg.

1100 ásványi/vegyi eredetű, mint az arzén vagy a tengeri só. Az oldhatatlan anyagokat először laktózban porrá zúzzák, és ezután hígítják.

A laboratóriumba való beérkezésükkor a nyersanyagok számos ellenőrzésen esnek át: vizuális ellenőrzés, makroszkopikus vizsgálat, radioaktivitási ellenőrzés. ... Ezeket olyan szakemberek végzik, akik mindhárom területnek (növényvilág, állatvilág, ásványvilág) szakértői. E tudósok elméleti és gyakorlati ismeretei, tudása biztosítják, hogy a termékek minősége állandó.

Alapanyagok

2. szakasz

Az első hígítás elkészítése: az őstinktúra

Az őstinktúra tartalmazza a majdani gyógyszer hatóanyagait. A hagyományos gyógyszerészeti eljárásnak megfelelően az alapanyagot először beáztatják, majd leszűrik, így kapják meg a végső anyagot.

Az őstinktúrát hagyományos gyógyszeripari eljárás eredményeként kapjuk meg. Az alapanyagot felvágják, majd több napon át alkoholos-vizes oldatban áztatják. Az oldatot ezután leszűrik, így kapják meg a homeopátiás őstinktúrát.

A leszedett növények fennmaradása számunkra kiemelt fontossággal bír. A beszállítóinknak, azaz a vadnövények begyűjtőinek meghatározott feltételeknek ezért az egyik legfontosabb pontja.

A magas cukortartalmú szennyvizeinket összegyűjtjük és a komposztálás gyorsítására használjuk.

Előkészítés higításra

A nem oldódó alapanyagok előkészítése higításra

Az őstinktúrák

3. szakasz

Homeopátiás hígítás

Minden homeopátiás hígítás egy-egy sajátos, jól megkülönböztethető hatóanyag. A homeopátiás hígítás során először egy oldatot készítenek, amit azonnal követ egy meghatározott módon történő rázás, amit „dinamizálásnak” hívnak.

A leggyakrabban használt eljárás a Hahnemann módszere szerinti hígítás. Alkalmazhatják százszoros vagy tízszeres arányban, amit azután a gyógyszer címkéjén CH vagy DH betűkkel jeleznek.

Egyes ásványi, vegyi vagy állati eredetű anyagok nem oldhatók. Az első hígítást ilyenkor úgy készítik, hogy az anyagot laktózban porrá zúzzák, amíg el nem éri az oldhatósági küszöböt.

A magas cukortartalmú szennyvizeinket összegyűjtjük és a komposztálás gyorsítására használjuk.

A hígítás

4. szakasz

A hatóanyag beágyazása

Az ún. impregnálási szakaszban a homeopátiás hígított anyagot be kell ágyazni egy semleges hordozóanyagba.

Az impregnálás során a homeopátiás hígított anyagot beágyazzák egy semleges hordozóanyagba (golyócskák, granulák). A golyócskákra és a granulákra például egy kontrollált levegőben, teljesen automatikusan végzett háromszoros impregnálás során kerül fel az anyag. Ez a Boiron által szabadalmaztatott (1961) módszer biztosítja a hatóanyag egyenletes eloszlását.

Az impregnálás

5. szakasz

Gyógyszerformák a felhasználásnak megfelelően

Tubusba zárt granulák vagy dózisban található golyócskák, tabletták, krémek, szirupok ... számos gyógyszerforma létezik, amely mindig megfelel a gyógyszer indikációjának és felhasználásának.

A homeopátiás gyógyszerek különböző gyógyszerformában jelenhetnek meg. A legismertebbek a granulákat vagy golyócskákat tartalmazó tubusok.

A golyócskák összetétele:

  • 15% laktóz (laktózkristályokból)
  • 85% szacharóz

„500 kg kristályból 475 tonna 4 mm-es granulát, 125 tonna 1,8 mm-es golyócskát és 60 tonna filmtablettát gyártunk. Egy turbinában kb. 60 millió granula vagy 200 millió golyócska található.”

/Jean-Louis Déal, a Messimy-i üzem Drazsé részlegének vezetője/

Gyógyszereink sok más gyógyszerformában is megtalálhatóak, mint például:

cseppek, szirup, tabletta, krém, iható ampulla, szájon át szedhető por, szemkenőcs, folyékony egyszeri dózis

A csomagolás

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!